top of page

Τί είναι αλήθεια το Coaching;

To Coaching (‘Προπονητική’ ή ‘Προσωπική Υποστήριξη’ στα ελληνικά) είναι ένας τρόπος να φέρετε πραγματική αλλαγή στη ζωή σας.

 

Σύμφωνα με το International Coach Federation, το Coaching είναι η σύμπραξη σε μία δημιουργική διαδικασία σκέψης που εμπνέει τους ανθρώπους να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία που διαφέρει από την ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική, το mentoring και την εκπαίδευση. Έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική επιστήμη και πρακτική που απελευθερώνει και αναπτύσσει τις ικανότητες των ανθρώπων.

 

Για να επιτύχουμε σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε καταρχήν συγκεκριμένο στόχο, αποτελεσματική στρατηγική και τα κατάλληλα εργαλεία. Πολλοί από εμάς ζούμε τις μέρες μας στον ‘αυτόματο πιλότο’, παραμένοντας εντός της ‘ζώνης ασφάλειας’ που έχουμε δημιουργήσει για τους εαυτούς μας, σπαταλώντας στιγμές, σπαταλώντας ζωή. Το coaching ουσιαστικά ‘ξεβολεύει δημιουργικά’ τον πελάτη από την οικεία θέση που είναι σήμερα (comfort zone) και τους δυσλειτουργικούς περιορισμούς του, ενδεχομένως κατάλοιπα του παρελθόντος. Βοηθάει τον πελάτη να δει μπροστά για να προχωρήσει μπροστά, ακόμα και σε μέρη άγνωστα αλλά και συναρπαστικά, να ορίσει τη δική του διαδρομή και το προσωπικό πλάνο δράσης του.

 

Ο coach είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σας σε αυτή την προσπάθεια. Συνοδοιπόρος, στέκεται στο πλευρό σας, όπως ο προπονητής στο πλευρό του αθλητή: σας βοηθά να εστιάσετε σε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, σας εφοδιάζει με κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές, σας παρακινεί να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά, στοχευμένα σας επαναφέρει όποτε το χρειαστείτε και ενθαρρύνει το κάθε βήμα σας ως την τελική δική σας νίκη ζωής.

 

Η μέθοδος είναι βιωματική και αυτό την κάνει τόσο αποτελεσματική. Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και δράτε για μια ζωή, για τη δική σας ζωή.

 

O coach δεν κάνει διάγνωση και δεν προτείνει θεραπεία γιατί δεν έχει να κάνει με ανθρώπους που νοσούν. Έχει να κάνει με ανθρώπους υγιείς, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή παθήσεις και που κατά συνέπεια δεν χρήζουν ιατρικής ή θεραπευτικής αγωγής. Για αυτό άλλωστε στο coaching μιλάμε για coachees, πελάτες ή ωφελούμενος και όχι για ασθενείς ή θεραπευόμενους. Είναι άνθρωποι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους χρειάζονται μια μορφή υποστήριξης και κινητοποίησης. Άνθρωποι που επιθυμούν μέσα από τη συνεργασία με έναν επαγγελματία coach να αντλήσουν βοήθεια με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, να ανακαλύψουν τί πραγματικά θέλουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Έτσι και γεννήθηκε το Coaching ή Προσωπική Υποστήριξη.

Με συγκεκριμένες ερωτήσεις, ο coach παρακινεί τον coachee να εμπνευστεί και να προσδιορίσει τις δικές του λύσεις. Δεν είναι καθοδηγητικός και δεν δίνει συμβουλές ή έτοιμες απαντήσεις. Επίσης δεν είναι απλά ένας φιλικός, παθητικός ακροατής. Η ματιά του coach είναι απαιτητική, επίμονη και διεισδυτική και παράλληλα μη επικριτική, υποστηριχτική και ενδυναμωτική.

Βοηθά τον coachee να επικεντρωθεί και να αξιοποιήσει τα δυνατά του στοιχεία, να αναπτύξει τις ικανότητές του και να ανακαλύψει τί είναι αυτό που τον ενεργοποιεί ή τον ακινητοποιεί. Τον υποστηρίζει ώστε να μάθει να διαχειρίζεται την εκάστοτε αλλαγή με ενθουσιασμό και όχι με φόβο και να περάσει σε δράση κατανοώντας συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι ο coachee καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό του ‘φύλλο πορείας’ και να ζήσει τη ζωή του όπως ακριβώς θέλει!

 

Οι συναντήσεις γίνονται ατομικά ή ομαδικά, στο γραφείο του coach ή μέσω skype, βιντεοκλήσης κλπ, αλλά και οπουδήποτε ο coach -σε συνεργασία με τον coachee- θεωρήσει ότι θα είναι πιο εμπνευστική και πιο αποτελεσματική η συνάντηση.

 

 

 

Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, ο coachee επανασυνδέεται με το δυναμικό που βρίσκεται ήδη μέσα του. Έρχεται σε ενσυνειδητότητα και εστιάζοντας στο παρόν του ενθαρρύνεται να 'ξεκαθαρίσει το τοπίο του', να αναγνωρίσει τις επιθυμίες του, να ανακαλύψει τα ταλέντα του και να δράσει ώστε να κάνει τη ζωή του όπως την ονειρεύεται για να νιώθει ελεύθερος, δυνατός, ευτυχισμένος!

 

 

Το coaching σας υποστηρίζει ώστε

 • Να καταλάβετε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας

 • Να αξιοποιήσετε κάθε πτυχή του εαυτού σας, όλο το δυναμικό, τις ικανότητες και δεξιότητες σας.

 • Να είστε σε θέση να επικοινωνείτε λειτουργικά και αποτελεσματικά με τον εαυτό σας και τους άλλους.

 • Να ορίσετε προτεραιότητες στη ζωή σας

 • Να ανακαλύψετε εναλλακτικές

 • Να θέσετε στόχους

 • Να βάλετε σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πρακτικές για να πραγματοποιήσετε τους στόχους αυτούς

 • Να κινητοποιηθείτε και να αλλάξετε συμπεριφορές και δεδομένα αν χρειαστεί

 • Να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας, με συνέπεια, πίστη και δέσμευση

H δυνατή συμμαχία μεταξύ του coach & του coachee βοηθά στην ακόμη μεγαλύτερη και γρηγορότερη εκτόξευση, ενσυνείδηση και ενδυνάμωση του πελάτη και την επίτευξη των στόχων του, σε οποιοδήποτε πεδίο.

To Fertility Coaching ή Coaching Γονιμότητας είναι η εφαρμογή των τεχνικών coaching στη γονιμότητα και αποτελεί καταξιωμένη πρακτική εδώ και χρόνια σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, συναρπαστική και ενδυναμωτική διαδικασία η οποία παρέχει προσωπική υποστήριξη σε εσάς που θέλετε να μεγαλώσετε την οικογένεια σας.

Είναι πλέον κοινός τόπος, με μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών να το επιβεβαιώνουν, ότι ο ψυχισμός μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη σωματική μας υγεία και αντιστρόφως.

Η ‘συμμαχία’ και ο εναρμονισμός νου και σώματος (mind-body alignment) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε πολλά επίπεδα της υγείας και της ποιότητας ζωής μας. Η γονιμότητα είναι ένας ακόμη τομέας όπου αυτή η αλληλεπίδραση παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο τρόπος που βιώνουμε την περίοδο ζωής μας που προσπαθούμε να συλλάβουμε, είτε φυσικά είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι καθοριστικός για την καθημερινότητα μας, τη σχέση με τον εαυτό μας και, με τον σύντροφο μας, με τους γύρω μας, και εντέλει για το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας. Πόσες φορές δεν ακούμε τη φράση ‘Πρέπει απλά να χαλαρώσεις και να σκέφτεσαι θετικά!’…κανένας όμως δεν μας μιλάει για το πώς!

Αυτή μας την ανάγκη έρχονται να υποστηρίξουν τα προγράμματα του HEARTFERT.

Το HEARTFERT είναι ένα πρωτοποριακό, διεθνές σύνολο προγραμμάτων με σκοπό τη δημιουργία ζωής μέσω της βέλτιστης οικογενειακής εμπειρίας. Όραμά μας να αφυπνίσουμε γόνιμη νοοτροπία και τρόπο σκέψης ώστε να πετύχετε τους στόχους σας και να ανακαλύψετε το πραγματικό  δυναμικό σας σε επάρκεια και πέραν της τεκνοποίησης. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την πολυετή εμπειρία της nlpgreece®  και του affiliated NLP University, Santa Cruz, California.

 

 

Ο δρόμος προς τη σύλληψη είναι ύπουλα μοναχικός και αβέβαιος, με αμέτρητα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η δική μου αποστολή με τα προγράμματα του HEARTFERT.

 

 • Είμαστε εδώ μαζί για να αντικρύσουμε κατάματα τη μοναξιά που μπορεί να κρύβει αυτό το ταξίδι.‘Ο άνθρωπος ξεκινά να θεραπεύεται από τη στιγμή που αισθάνεται ότι τον ακούν’ αναφέρει σοφά η γνωστή coach Cheryl Richardson. Φανταστείτε να είναι κοντά σας μια συνοδοιπόρος με γνώσεις και φαρέτρα εργαλείων πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο της Γονιμότητας και της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Μία ‘σύμμαχος’ που μέσα από τις σπουδές, την εκπαίδευση και το προσωπικό της πάθος, έχει κάνει σκοπό ζωής την υποστήριξη των γυναικών και ζευγαριών που προχωρούν σε αυτό το μονοπάτι. Το έχω βιώσει και η ίδια αυτό το ταξίδι: έχω χαθεί στο σκοτάδι του και έχω ξαναγεννηθεί από το φως του.

 

 • Μαζί αντιμετωπίζουμε και την αβεβαιότητα. Έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες με θέματα υπογονιμότητας είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη ή άγχος. Σε αυτό το ταξίδι καθετί μπορεί να γίνει πυροδότης: νέα εγκυμοσύνης στο περιβάλλον μας, μια κουβέντα ή ερώτηση από ένα φίλο ή συγγενή, ακόμη και εικόνες μητρότητας που μας περιτριγυρίζουν. Οι πυροδότες είναι απρόβλεπτοι και μπορούν να έρθουν από οπουδήποτε. Να τους αποκλείσουμε από την καθημερινότητα μας δεν μπορούμε. Αυτό που μπορούμε είναι να μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε και να απαλύνουμε την ένταση τους εφαρμόζοντας τεχνικές που βοηθούν στο να ανταποκριθούμε ψύχραιμα, θαρραλέα, με εσωτερική δύναμη και θετικότητα. ‘Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα. Μπορείς όμως να μάθεις να σερφάρεις’

 • Πολλοί πελάτες μου περιγράφουν τη διαδρομή προς τη σύλληψη σαν ένα συναισθηματικό roller-coaster. Πόσο εύστοχη παρομοίωση: προσπαθώ και ελπίζω, έχω αγωνία και φόβο, αντιμετωπίζω την απελπισία και την απόγνωση, μόνο και μόνο για να βρω τη δύναμη να ξαναρχίσω από την αρχή! 

Η αναγνώριση, η αποδοχή και η διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι μεγάλο κεφάλαιο της ψυχικής μας υγείας. Τα συναισθήματα μας είναι πηγή σπουδαίων μαθημάτων και μηνυμάτων και αξίζει να τα ‘αγκαλιάσουμε’. Είναι στο χέρι μας το αν θα τους επιτρέψουμε να μας υποστηρίξουν ή να μας σαμποτάρουν. Μεγάλο μέρος των προγραμμάτων του HEARTFERT έχει να κάνει με την αποκωδικοποίηση του συναισθηματικού μας πλούτου και με τεχνικές συναισθηματικής διαχείρισης και διαχείρισης άγχους, βελτιώνοντας την εμπειρία μας, ακόμη και τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας.

 

 • Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν προσπαθούμε να συλλάβουμε επηρεάζουν όλο μας το σχεσιακό πλέγμα: τον σύντροφο, τους φίλους, τους γονείς και τους συγγενείς, τους συνεργάτες μας, αλλά κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό. Επηρεάζουν τη ζωή και τα πλάνα για το μέλλον που μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Από την άλλη, η συναισθηματική δοκιμασία της υπογονιμότητας δεν είναι εύκολα κατανοητή από όλους, ιδιαίτερα όταν δεν την έχουν βιώσει οι ίδιοι. Τα προγράμματα του HEARTFERT σας βοηθούν να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Να βρείτε και να εφαρμόσετε τις επιλογές που είναι σωστές για εσάς!

 

 • Και για τους άνδρες; Πόσο μπορεί να τους επηρεάζει άραγε αυτό το επαναλαμβανόμενο ταξίδι?; Η γονιμότητα είναι μεγάλο μέρος και της δικής τους ταυτότητας. Το να ανακαλύψουν στην πορεία ότι είναι και εκείνοι συνυπεύθυνοι στην υπογονιμότητα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ‘χαστούκι’ στην ταυτότητα και το ‘εγώ’ τους. Μπορεί να αισθανθούν ‘ανεπαρκείς’ ως σύζυγοι, ως εραστές, ως σύντροφοι. Πώς άραγε νιώθουν βλέποντας την σύντροφο τους να διαβαίνει αυτό το κατώφλι ξανά και ξανά: απογοήτευση, ενοχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση?; Είμαστε κοντά τους – δυνατές ή και λιγότερο δυνατές, με κατανόηση και του δικού τους σιωπηλού ταξιδιού και πάντα με κύριο μέλημα την συναισθηματική υγεία του ζευγαριού σαν ‘όλον’.

Αυτό το ταξίδι μπορεί να γίνει το δεύτερο ‘ταξίδι του μέλιτος’ για τη σχέση σας. Ναι, ναι σωστά διαβάσατε – μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κομβικό σημείο για ακόμη πιο βαθιά σύνδεση, οικειότητα, κατανόηση, εκτίμηση και αγάπη. Φτάνει να ψάξουμε και να βρούμε τον τρόπο που είναι σωστός για εμάς. ‘Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς’ κατά τον Friedrich Nietzsche. Και θα τολμήσω να συμπληρώσω ‘πιο δυνατούς μαζί’.

 

 • Τα προγράμματα του HEARTFERT μπορούν να συνεισφέρουν και σε άλλους τομείς της ζωής σας όπου αντιμετωπίζετε προκλήσεις. Τα εργαλεία και οι τεχνικές που θα κάνετε κτήμα σας μπορούν να εφαρμοστούν και να σας συντροφεύουν όποτε και σε όποια περίσταση εσείς τις χρειαστείτε. Αυτή είναι η δική μου αποστολή και ικανοποίηση – η συναισθηματική και ψυχική ενδυνάμωση – το ‘emotional fitness’  – σε όποιο πεδίο της ζωής σας εσείς επιθυμείτε, για τώρα και για πάντα.

Ποια είναι τα οφέλη του Coaching;

Τί είναι το Coaching Γονιμότητας;

Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα προγράμματα του HEARTFERT;

bottom of page