top of page
Search

Βρίσκοντας το δικό σας ikigai!

Updated: Apr 28, 2020

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες όλοι έχουμε το Ικιγκάι μας, δηλαδή έναν λόγο, έναν σκοπό ύπαρξης, αρκεί να το βρούμε και να το ακολουθήσουμε. Το Ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν αυτή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού της Ιαπωνίας με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο.

Ο συγγραφέας Akihiro Hasegawa, κλινικός ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Toyo Eiwa, τοποθετεί τη λέξη «ikigai» ως μέρος της καθημερινής ιαπωνικής γλώσσας. Αποτελείται από δύο λέξεις: iki, που σημαίνει ζωή και gai, που περιγράφει την αξία. Tο Ικιγκάι σημαίνει λοιπόν «αξία στη ζωή».

Αποτελεί τη σύγκλιση τεσσάρων βασικών στοιχείων:




1. Το πάθος σου (Αυτό που αγαπάς)

2. H αποστολή σου (Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται)

3. Το ταλέντο σου (Αυτό στο οποίο είσαι καλός)

4. Το επάγγελμά σου (Αυτό για το οποίο θα σε πληρώσουν)

Tο πως, το που και ποιο θα είναι το δικό μας Ικιγκάι είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση. Χρειάζεται να το αναζητήσουμε βαθιά μέσα μας, να κάνουμε πολλές και επίμονες ερωτήσεις στον εαυτό μας, να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα, μέχρι να βρούμε το δικό μας σκοπό στη ζωή. Αυτόν που θα μας γεμίσει χαρά και θα μας χαρίσει ισορροπία και πληρότητα στην καθημερινότητά μας.


Το σύστημα NLP διαθέτει στοχευμένα και αποτελεσματικά εργαλεία και τεχνικές για να βρούμε το δικό μας Ικιγκάι. Είτε με custom-made πρόγραμμα ατομικών συνεδριών είτε μέσα από το 3o Module των In Vivo Fertility Labs, χαρτογραφούμε μαζί το ‘εσωτερικό τοπίο’ σας. Και ποια καλύτερη χρονική στιγμή από τη στιγμή προετοιμασίας σας να γίνετε μητέρα! Πόσες δυνατότητες, όνειρα και δυνάμεις, άραγε, συστρατεύονται μέσα σας για την αξιοποίηση του πραγματικού σας δυναμικού και προορισμού;

Πρώτα από όλα χρειάζεται να βρούμε ποιο είναι το πάθος μας, αυτό που μας αρέσει να κάνουμε περισσότερο, να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας και κατόπιν το μέσο για να το εκφράσουμε.

Στη φιλοσοφία του Ικιγκάι, δεν υπάρχουν “στεγανά”. Όλα συνδέονται: η προσωπική – οικογενειακή και η επαγγελματική μας ζωή, η δουλειά που θα μας προσφέρει τα προς το ζην και το πάθος μας. Αν καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά, είτε από μόνοι μας είτε με τη βοήθεια ενός μέντορα που θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δικό μας τρόπο να ζούμε ισορροπημένα, να έχουμε έναν λόγο να σηκωνόμαστε από το κρεββάτι κάθε πρωί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο!

Με την περιέργεια μικρού παιδιού

«Η διαίσθηση και η περιέργειά μας είναι πολύ ισχυρές εσωτερικές πυξίδες για να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με το Iκιγκάι μας», γράφει ο Hector Garcia και ο Francesc Miralles στο βιβλίο τους «Ικιγκάι – τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή».

Η αναζωογονητική περιέργεια του μικρού παιδιού αποτελεί ανεξάντλητο εφόδιο ζωής αλλά και βασική αρχή στο σύστημα NLP.

Άλλωστε κι ο Albert Einstein, μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε την περιέργειά μας: «Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει το λόγο της που υπάρχει. Οι ευφυείς άνθρωποι ρωτάνε. Συνέχισε να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τους άλλους, για να βρεις απαντήσεις…Προσπάθησε να κατανοείς λίγα περισσότερα κάθε μέρα. Να έχεις την άγια περιέργεια».

Αυτό που θα δώσει νόημα στη δική μας ζωή είναι μοναδικό για τον κάθε έναν από εμάς και δεν είναι απαραίτητο να μείνουμε πιστοί σε έναν σκοπό για όλο μας το βίο. Όπως οι άνθρωποι αλλάζουμε και εξελισσόμαστε, έτσι αλλάζει και εξελίσσεται και το Ικιγκάι μας. Γι’ αυτό, μην το καθυστερείτε άλλο. Το ‘ταξίδι της ηρωϊδας’ ανοίγετε μπροστά σας: αδράξτε τη στιγμή, είναι τώρα!

43 views0 comments
bottom of page