top of page
Search

Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο των αρνητικών συναισθημάτων – Volume 1: ‘Σκέψου τις σκέψεις σου’

Updated: May 5, 2020

Έχετε δει την ταινία ‘Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας’; Υπέροχα! Ο νεαρός ήρωας προσπαθεί με διάφορους τρόπους, αντισυμβατικούς μεν αλλά με μεγάλη ενσυναίσθηση, να εκπαιδεύσει έναν δράκο. Και τα καταφέρνει περίφημα, βρίσκοντας στον δράκο τον καλύτερο του φίλο.


Στη δική μας περίπτωση, ο δράκος που θα εκπαιδεύουμε βήμα βήμα είναι τα δύσκολα συναισθήματα μας και οι δυσλειτουργικές μας πεποιθήσεις. Είστε έτοιμες;

Η πρώτη τεχνική έρχεται από την Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και ονομάζεται Γνωσιακή Αναδόμηση. Ακούγεται πιο δύσκολο από ότι είναι. Αρκεί να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα ερωτήσεων και να σκεφτούμε τις σκέψεις μας. Πώς λοιπόν;

Η Γνωσιακή Αναδόμηση βασίζεται σε μια απλή και πολύ αληθινή αρχή: Οι σκέψεις μας καθορίζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει σημαντικά τη φυσική μας υγεία. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική εντοπίζετε τις αρνητικές σκέψεις σας, εξετάζετε την εγκυρότητα τους, και έπειτα τις αντικαθιστάτε με νέες σκέψεις πιο ακριβείς και ‘ευγενικές’ προς εσάς.


Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένα μοτίβα σκέψεων ή εκφράσεων που επαναλαμβάνουμε συνέχεια, σαν μια λούπα που παίζει ξανά και ξανά. Για κάποιες γυναίκες που βρίσκονται στην προσπάθεια για σύλληψη του μωρού τους θα μπορούσε να είναι ‘Ποτέ δεν θα αποκτήσω παιδί’. Τέτοιες αυτόματες σκέψεις μπορεί να μας τριβελίζουν το μυαλό κάθε φορά που μας ανακοινώνουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που αδιαθετούμε για άλλη μια φορά, που η θεραπεία μας δεν προχώρησε. Εφαρμόζοντας τις τέσσερις βασικές ερωτήσεις της Γνωσιακής Αναδόμησης μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά και τον πόνο που προκαλεί αυτή η δυσλειτουργική μας πεποίθηση. Πάμε να το δοκιμάσουμε.


Καταρχήν εντοπίστε μία αρνητική σκέψη που συνηθίζετε να κάνετε. Ας δουλέψουμε πάνω στο παράδειγμα που ανέφερα ‘Ποτέ δεν θα αποκτήσω παιδί’. Και τώρα αναρωτηθείτε:


Ερώτηση 1 – Αυτή η σκέψη μου προκαλεί στρες και άγχος;

Στανταράκι! Είναι μια σκέψη τύπου ‘όλα ή τίποτε’ που στραγγαλίζει κάθε ελπίδα και μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι όσο κι αν προσπαθήσουμε, δεν θα καταφέρουμε το στόχο μας.


Ερώτηση 2 – Πού έμαθα αυτή τη σκέψη;

Μου την έχει πει κάποιος; Κάποιος δικός μου άνθρωπος, ίσως; ‘Η την έχω δημιουργήσει από μόνη μου; Ψάξτε βαθιά για την προέλευση της σκέψης σας, θα σας βοηθήσει να αποδυναμώσετε τη δύναμη της.


Ερώτηση 3 – Είναι μια λογική σκέψη;

Και βέβαια όχι. Κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και σίγουρα δεν θα σας έδινε ψεύτικες ελπίδες αν δεν πίστευε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Από την άλλη, αν έχετε ήδη κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες μπορεί αυτή σας η σκέψη και το αρνητικό συναίσθημα να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να εξετάσετε το Plan B. 'Όποιο και αν είναι αυτό για εσάς – μπορεί να είναι το επόμενο επίπεδο θεραπείας, η λύση του δανεικού ωαρίου, η παρένθετη μητρότητα ή και η υιοθεσία.


Ερώτηση 4 – Είναι αλήθεια;

Δεν είναι. Ακόμη και στην έσχατη των περιπτώσεων που θα είχατε κάνει υστερεκτομή και ο σύντροφός σας είχε αζωοσπερμία, πάλι θα μπορούσατε να αποκτήσετε παιδί. Ίσως δεν θα μπορούσατε να συλλάβετε το βιολογικό σας παιδί, αλλά υπάρχουν τόσοι άλλοι δρόμοι προς τη μητρότητα.


Με το να εντοπίσετε και να αναδομήσετε την αρνητική σκέψη σας μπορείτε να ξεφουσκώσετε την δύναμη της, να απελευθερωθείτε από τα δύσκολα συναισθήματα που σας προκαλεί και να τη νιώσετε για αυτό που είναι πραγματικά – ένας αυτοματισμός χωρίς υπόσταση και ουσία απλώς με μεγάλη δύναμη συνήθειας και επανάληψης. Δεν χρειάζεται να τη σκοτώσετε, απλά αφήσετε την ελεύθερη να πετάξει μακριά!


Κράτησα το καλύτερο για το τέλος – ένα από τα αγαπημένα μου κλιπάκια της ταινίας. Δείτε το, είναι διασκεδαστικό και με πολλά μηνύματα για να σκεφτείτε τις σκέψεις σας.

Καλή απόλαυση, μαχήτριες της γονιμότητας!


21 views0 comments
bottom of page