top of page
Search

Τί είναι λοιπόν το coaching;

Updated: Apr 24, 2020

To Coaching (‘Προπονητική’ ή ‘Προσωπική Υποστήριξη’ στα ελληνικά) είναι ένας τρόπος να φέρετε πραγματική αλλαγή στη ζωή σας.


Σύμφωνα με το International Coach Federation, το Coaching είναι η σύμπραξη σε μία δημιουργική διαδικασία σκέψης που εμπνέει τους ανθρώπους να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία που διαφέρει από την ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική, το mentoring και την εκπαίδευση. Έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική επιστήμη και πρακτική που απελευθερώνει και αναπτύσσει τις ικανότητες των ανθρώπων.



Για να επιτύχουμε σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε καταρχήν συγκεκριμένο στόχο, αποτελεσματική στρατηγική και τα κατάλληλα εργαλεία. Πολλοί από εμάς ζούμε τις μέρες μας στον ‘αυτόματο πιλότο’, παραμένοντας εντός της ‘ζώνης ασφάλειας’ που έχουμε δημιουργήσει για τους εαυτούς μας, σπαταλώντας στιγμές, σπαταλώντας ζωή. Το coaching ουσιαστικά ‘ξεβολεύει δημιουργικά’ τον πελάτη από την οικεία θέση που είναι σήμερα (comfort zone) και τους δυσλειτουργικούς περιορισμούς του, ενδεχομένως κατάλοιπα του παρελθόντος. Βοηθάει τον πελάτη να δει μπροστά για να προχωρήσει μπροστά, ακόμα και σε μέρη άγνωστα αλλά και συναρπαστικά, να ορίσει τη δική του διαδρομή και το προσωπικό πλάνο δράσης του.


Ο coach είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σας σε αυτή την προσπάθεια. Συνοδοιπόρος, στέκεται στο πλευρό σας, όπως ο προπονητής στο πλευρό του αθλητή: σας βοηθά να εστιάσετε σε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, σας εφοδιάζει με κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές, σας παρακινεί να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά, στοχευμένα σας επαναφέρει όποτε το χρειαστείτε και ενθαρρύνει το κάθε βήμα σας ως την τελική δική σας νίκη ζωής.


Η μέθοδος είναι βιωματική και αυτό την κάνει τόσο αποτελεσματική. Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και δράτε για μια ζωή, για τη δική σας ζωή.


O coach δεν κάνει διάγνωση και δεν προτείνει θεραπεία γιατί δεν έχει να κάνει με ανθρώπους που νοσούν. Έχει να κάνει με ανθρώπους υγιείς, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή παθήσεις και που κατά συνέπεια δεν χρήζουν ιατρικής ή θεραπευτικής αγωγής. Για αυτό άλλωστε στο coaching μιλάμε για coachees, πελάτες ή ωφελούμενος και όχι για ασθενείς ή θεραπευόμενους. Είναι άνθρωποι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους χρειάζονται μια μορφή υποστήριξης και κινητοποίησης. Άνθρωποι που επιθυμούν μέσα από τη συνεργασία με έναν επαγγελματία coach να αντλήσουν βοήθεια με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, να ανακαλύψουν τί πραγματικά θέλουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Έτσι και γεννήθηκε το Coaching ή Προσωπική Υποστήριξη.

Με συγκεκριμένες ερωτήσεις, ο coach παρακινεί τον coachee να εμπνευστεί και να προσδιορίσει τις δικές του λύσεις. Δεν είναι καθοδηγητικός και δεν δίνει συμβουλές ή έτοιμες απαντήσεις. Επίσης δεν είναι απλά ένας φιλικός, παθητικός ακροατής. Η ματιά του coach είναι απαιτητική, επίμονη και διεισδυτική και παράλληλα μη επικριτική, υποστηριχτική και ενδυναμωτική.


Βοηθά τον coachee να επικεντρωθεί και να αξιοποιήσει τα δυνατά του στοιχεία, να αναπτύξει τις ικανότητές του και να ανακαλύψει τί είναι αυτό που τον ενεργοποιεί ή τον ακινητοποιεί. Τον υποστηρίζει ώστε να μάθει να διαχειρίζεται την εκάστοτε αλλαγή με ενθουσιασμό και όχι με φόβο και να περάσει σε δράση κατανοώντας συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι ο coachee καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό του ‘φύλλο πορείας’ και να ζήσει τη ζωή του όπως ακριβώς θέλει!


Οι συναντήσεις γίνονται ατομικά ή ομαδικά, στο γραφείο του coach ή μέσω skype, βιντεοκλήσης κλπ, αλλά και οπουδήποτε ο coach -σε συνεργασία με τον coachee- θεωρήσει ότι θα είναι πιο εμπνευστική και πιο αποτελεσματική η συνάντηση.


Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζετε από το Coaching;

Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, ο coachee επανασυνδέεται με το δυναμικό που βρίσκεται ήδη μέσα του. Έρχεται σε ενσυνειδητότητα και εστιάζοντας στο παρόν του ενθαρρύνεται να 'ξεκαθαρίσει το τοπίο του', να αναγνωρίσει τις επιθυμίες του, να ανακαλύψει τα ταλέντα του και να δράσει ώστε να κάνει τη ζωή του όπως την ονειρεύεται για να νιώθει ελεύθερος, δυνατός, ευτυχισμένος!


Το coaching σας υποστηρίζει ώστε

  • Να καταλάβετε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας

  • Να αξιοποιήσετε κάθε πτυχή του εαυτού σας, όλο το δυναμικό, τις ικανότητες και δεξιότητες σας.

  • Να είστε σε θέση να επικοινωνείτε λειτουργικά και αποτελεσματικά με τον εαυτό σας και τους άλλους.

  • Να ορίσετε προτεραιότητες στη ζωή σας

  • Να ανακαλύψετε εναλλακτικές

  • Να θέσετε στόχους

  • Να βάλετε σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πρακτικές για να πραγματοποιήσετε τους στόχους αυτούς

  • Να κινητοποιηθείτε και να αλλάξετε συμπεριφορές και δεδομένα αν χρειαστεί

  • Να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας, με συνέπεια, πίστη και δέσμευση

H δυνατή συμμαχία μεταξύ του coach & του coachee βοηθά στην ακόμη μεγαλύτερη και γρηγορότερη εκτόξευση, ενσυνείδηση και ενδυνάμωση του πελάτη και την επίτευξη των στόχων του, σε οποιοδήποτε πεδίο.



20 views0 comments
bottom of page