top of page
Search

Το πράσινο θεριό της ζήλιας και πως να το τιθασεύσετε

Updated: May 29, 2020

Η Λένα και ο Γιώργος προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό με φυσικό τρόπο για 3 χρόνια. Αργότερα, όταν η Λένα ξεκίνησε θεραπείες γονιμότητας και συγκεκριμένα εξωσωματική IVF,

κάθε φορά που έβλεπε εγκυμονούσες αισθανόταν να την κυριεύει απίστευτος θυμός. ‘Μισούσα όλες τις έγκυες. Τις έβλεπα να περπατούν στο δρόμο και το εσωτερικό μαρτύριο της ζήλιας ήταν αβάσταχτο. Γιατί αυτές και όχι εγώ; Αισθανόμουν τέτοια ντροπή για τη ζήλεια και το θυμό που ένιωθα’.

Η Λένα μετά από τη θεραπεία της έμεινε έγκυος και τώρα είναι μητέρα ενός χαριτωμένου 2χρονου αγοριού. Αλλά ακόμη θυμάται τα πικρά εκείνα συναισθήματα.


Η Άννα, που ξεπέρασε αρκετές αποβολές μέχρι να αποκτήσει το μωρό της, πνιγόταν στη θλίψη. ‘Ένιωθα ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει. Λυπόμουν τόσο τον εαυτό μου, ένιωθα ζήλεια, θυμό, πόνο και απώλεια’.


Τα συναισθήματα του θυμού και της ζήλειας, μπορεί να ακούγονται υπερβολικά αλλά είναι συνηθισμένα στο ταξίδι της γονιμότητας. Όπως πολύ εύστοχα το θέτει ένας από τους αγαπημένους μου στοχαστές και συγγραφείς, ο Αργεντινός Χόρχε Μπούκαϊ, η οργή και η θλίψη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - δύο φίλες η μια μεταμφιεσμένη με τα ρούχα της άλλης.


Έτσι λοιπόν μη σας τρομάζει ο θυμός ή η ζήλεια που μπορεί να νιώθετε στη διαδρομή της γονιμότητας σας. Ούτε να νιώθετε ντροπή και τύψεις για αυτά σας τα συναισθήματα. Αγκαλιάστε τα – είναι δικά σας και έχουν πολλά να σας πουν και να σας προσφέρουν.


· Αισθάνεστε τρομερή ζήλεια;

· Νέα για εγκυμοσύνες άλλων σας πληγώνουν;

· Τυχαίες ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είναι ‘κόκκινο πανί’;

· Αποφεύγετε φίλες που προσπαθούν για μωρό μη τυχόν και ακούσετε τα ευχάριστα νέα τους;

· Αποφεύγετε γενικά παρέες και εξόδους – σίγουρα είναι πιο ασφαλές το να μείνετε σπίτι οι δυο σας…

· Η αγωνία και τα συναισθήματα σας αυτά επιβαρύνουν τη σχέση ή το γάμο σας;


Αυτό που πολλές φορές είναι δυσβάσταχτο στη διαδρομή προς τη σύλληψη μωρού είναι η έλλειψη ελέγχου της κατάστασης. Είναι κάτι που συναντώ ξανά και ξανά στις γυναίκες που έχω τη χαρά να υποστηρίζω. Άσχετα με το πόσο επίμονα και σκληρά δουλεύουν για να πετύχουν το στόχο της εγκυμοσύνης , αποτυχαίνουν. Για πολλές από εμάς αυτό είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα. Σε όλη μας τη ζωή έχουμε μάθει ότι όταν δουλεύουμε με επιμονή και προσήλωση για κάτι, το καταφέρνουμε. Με αυτή την πεποίθηση έχουμε γαλουχηθεί: Να μελετάμε με επιμέλεια στο σχολείο για να πετύχουμε στις πανελλήνιες. Να εργαζόμαστε με ενθουσιασμό και μεθοδικότητα για την καριέρα μας έτσι ώστε να έχουμε τις αντίστοιχες απολαβές και επιτυχίες. Να αποταμιεύουμε και να κάνουμε τα κουμάντα μας για να πετύχουμε τους οικονομικούς στόχους και τα όνειρα μας. Η υπογονιμότητα ίσως είναι η πρώτη φορά στη ζωή μας που η προσπάθεια, όσο σκληρή και επίμονη, δεν εξασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα. ‘Όσες φορές, στη δουλειά μου, στην οικογένεια μου, στην εκπαίδευση μου, στις σχέσεις μου, προσπάθησα αρκετά για κάτι, το κατάφερα. Είναι η πρώτη φορά που δεν έχω απολύτως κανέναν έλεγχο της κατάστασης. Και αυτό με τρελαίνει’ εξομολογείται η Χριστίνα.


Στο ταξίδι της γονιμότητας οι περισσότερες από εμάς κάνουμε ακριβώς ό,τι απαιτείται: ακολουθούμε πειθήνια τις ιατρικές οδηγίες, παραιτούμαστε από επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, υιοθετούμε υγιεινές πρακτικές – σωστή διατροφή, άσκηση κ.ο.κ. Αλλά τίποτε δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Το αποτέλεσμα δεν συνάδει με την προσπάθεια μας. Βιώνουμε αυτό που στην ψυχολογία ονομάζουμε ‘γνωστική ασυμφωνία’ (cognitive dissonance), και είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση της.

Το να αισθανόμαστε λοιπόν θυμό ή ζήλεια είναι φυσιολογικό και εύλογο. Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε αυτά μας τα συναισθήματα, να μην τους επιτρέπουμε να διαφεντεύουν τη συμπεριφορά, τις επιλογές και τη ζωή μας.


Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι βασικό κομμάτι που μαθαίνουμε να δουλεύουμε με αποτελεσματικές τεχνικές και εργαλεία στα προγράμματα του In Vivo Fertility. Και είναι δεξιότητες που μπορούμε να ανακαλέσουμε όποτε τις χρειαστούμε και σε οποιοδήποτε πλαίσιο και πεδίο της ζωής μας, όχι μόνο στη γονιμότητα.

Σε επόμενα blog posts θα συζητήσουμε και θα διερευνήσουμε τρόπους και τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να δαμάσουμε το δράκο των αρνητικών συναισθημάτων.


Έως τότε είμαι κοντά σας και εύχομαι για σας αγάπη και φως.

8 views0 comments
bottom of page